Odesa sau Odessa?

Cum se crie corect: Odesa sau Odessa?

Am văzut cu toții de atâtea ori numele orașului scris ba cu un singur „s”, ba cu doi de „s”, am citit atâtea explicații despre cum și de ce este scris într-un fel sau altul, încât, la un moment dat, ești forțat să iei o decizie și să începi și tu să te gândești într-un anumit fel la numele acestui oraș și să îl scrii ca atare. Pentru că în lumina evenimentelor de azi, este de-a dreptul un act politic modul în care scrii numele acestui oraș. Așadar, cum este corect? Odesa sau Odessa?

Să facem puțină istorie: care să fi fost motivul apariției unui oraș cu un astfel de nume, a cărui rezonanță este atât de exotică? Este un nume cu nuanțe care par grecești sau italienești, însă în niciun caz rusești sau slave. Originea numelui Odesei este încă unul dintre multele așa zise mistere ale orașului! Să încercăm niște răspunsuri.

Odesa

Cinci ani au trecut din 1789, anul în care spaniolul Jose de Ribas a cucerit Hadgibey-ul de la turci pentru ruși, până în 1794, anul în care Împărăteasa nemțoaică a Rusiei, Ecaterina cea Mare, a dat ordinul de înființare a unui port pe locul vechii așezări turcești, sub un nou nume: Odesa! Au fost cinci ani în care Jose de Ribas s-a bătut pentru visul său: acela de a fi fondatorul unui oraș! Se spune că atunci când i s-a contra-argumentat - în limba vorbită la curtea Rusiei, limba franceză - că nu curge nicio apă prin acel loc în care urma să dea ordin să se construiască un nou port și că nu este normal să construiești o așezare care nu este pe malurile vreunui râu, Ecaterina ar fi spus: „Assez d'eau!” (Ajunge atâta apă!) Și dacă citim așa cum se aude, dar de-a-ndoaselea ceea ce a spus Împărăteasa... vom avea numele orașului: Odesa! Alții spun că rușii au crezut - în mod eronat - că pe locul Hadgibey-ului s-ar fi aflat orașul antic grecesc Odessos și că Ecaterina - o feministă avant la lettre - ar fi schimbat numele în genul feminin și de-aici avem... Odesa!

O a treia explicație legată de numele orașului vine chiar dinspre Jose de Ribas - acest personaj care dacă nu ar fi existat ar fi trebuit să fie inventat - care se considera un mare explorator, deschizător de noi drumuri, și care trăia la propriu ceea ce Homer descrisese în „Odiseea” cu mii de ani în urmă. A fi părintele unui nou oraș era cea mai mare dorința a lui Jose de Ribas și ar fi fost ca și cum propria sa odisee ar fi ajuns în punctul culminant! Astfel, el i-ar fi propus Ecaterinei ca orașul să se numească pur și simplu Odiseea, iar aceasta ar fi schimbat câteva litere, inventând astfel numele de Odesa. Indiferent de care dintre aceste explicații ar fi cea adevărată, rușii și tot restul lumii au scris întotdeauna Odesa cu doi de „s”, iar noi și ucrainenii cu un singur „s”.

Și totuși, cum se scrie corect: Odesa sau Odessa?

Lasa un comentariu

×
Atentie! Acesta este un site demonstrativ adresabil numai agentiilor de turism care doresc sa achizitioneze Quick Sell
Solicita oferta